Elizabeth - Tilfældigvis en kvinde

Som satirisk spejl af vor tid har Dario Fo valgt en historie fra Elizabeth den Førstes England. Et par dramatiske døgn i 1601, spækket med kærlighed, kupforsøg og kidnapning.

Elizabeth og hendes hof får en gevaldig tur gennem Fo's farcemaskine, og ud kommer et grotesk billede af et regime i moralsk og menneskelig opløsning, hvor politisk paranoia slår ud i de særeste ideer.

 

 

Medvirkende : Kirsten Østergaard, Ulla Brinch, Susanne van Cuyl, Erik Larsholt, Rene Kristensen, Bent Henriksen, Søren Kahlke, Gerda Ahlberg.
Sufflør : Birthe Sandberg.
Instruktion : Gerda Ahlberg og Jørgen Zøllner.
Premiere : 15. marts 1997.

 

Anmeldelse af:

Elizabeth - Tilfældigvis en kvinde.
Dramatik, humor og fabelagtigt godt spil!

Denne overskrift refererer til anmelderens oplevelse af Dario Fo forestillingen "ELIZABETH..... tilfældigvis en kvinde", på den sidste spilleaften i Hesteskoen. Lad det være sagt med det samme, det er ikke nemt at spille en forestilling af Dario fo, men der er tilsyneladende ingen grænser for hvad der kan præsteres på vores teater.

Forestillingen er skrevet på en række historiske fact´s fra 1600-tallet, hvor den daværende konge Henrik den Ottendes datter, Elizabeth , er hovedperrson i en række begivenheder. På en måde er forestillingen hverdagsnær, men Dario Fo krydrer forestillingen med sin barokke humor så vi ikke ved om det vi ser og hører, skal opfattes morsomt, eller i virkeligheden som en alvorsfuld bekendelse. Ordspillet og det saftige sprog som Elisabeth udgyder, er nu engang fantastisk morsomt. Med Dario Fo er det som med engelsk humor, enten kan man lide det eller også må man melde fra.

Forestillingen bæres af et sikkert og intimt spil imellem de tre største roller, Elisabeth d. 1, oldfruen Martha og "kvindemennesket". Disse roller spilles ikke, "de er". Egerton der med sin sørgmuntre mine, med hovedet på skrå og et sørgmodigt blik, får os til at føle en smule medlidenhed, "den stakkels mand", men måske er det et skalkeskjul for list og bedrag. De øvrige roller er applikationerne der får historien til at afvikles.

Dekorationen er noget for sig selv, og endnu engang har instruktøren frembragt en kulisse der i detaljer giver os det tidsbillede der er baggrund for forestillingen. Flot håndværk. Kostumerne der er fremstillet af produktionsværkstedet i Glostrup er ligeledes flot håndværk. Hesten der er talt så meget om, får mig til at sige ligesom politikerne, flot arbejde men ingen kommentarer.

Det er en dejlig fornemmelse at tænke på en produktion hvor det endnu engang er lykkedes at levere den kvalitet der er et kendetegn for vor scene , BRAVO!

Udo.