Den flyvende kuffter

Frit inspireret af H.C. Andersens eventyr.
"Hodja fra Pjort, Hodja fra Pjort, han flyver længere og længere bort. På sin fantastiske flyvende færd, Hodja kan ik' la' vær'.
Hodja vil se hvordan hele verden er!"
Citat: Sebastian.

Mange mennesker har fløjet gennem historien:
Peter Pan, Bernhard og Bianca og brødrene Wright.
I dag skal "De Små Føl" også ud og flyve!
Vi lægger vores drømme og håb op i "Kufferten" og tager på en rejse gennem kendte eventyr, og bekendte følelser.
H.C. Andersen er rejseleder på "Den Flyvende Kufferts" færd, og brændstoffet er: Eventyr!

"Læn dig tilbage og tæl så til syv, hold fast i din indre kuffert og flyv! For alle har kufferter her indeni, vil din ikke lette er det nok fordi, du mangler et eventyr, til at sætte igang, jeg speeder op, med en eventyr sang."
Citat: H.C. Andersen i sangen: H.C. Rock.

 

 

Medvirkende: De Små Føl
H.C. Andersen: Stefan Pollner
Instruktion : Rikke Malkov, René Kristensen, Per Nørby Holm.
Musik : Per Nørby Holm, Christian Brinch, Lars Bonde, Niels Brinch, Torben Lindblad.
Teknik : Keld Christensen, Rune Bolhøj.
Premiere : 20. April 1996.

 

Anmeldelse af:

Den flyvende kuffert.
KATTEJAMMERROCK OG H.C. ANDERSEN

"Moar, kom nu!", siger den lilje pige bagved mig og trækker mor i ærmet. Døren er åbnet og vi, publikum, træder ind i en underfundig og svagt belyst dagligstue, pulterrum, kælderrum, eller...? Jeg kommer til at tænke på nogle af de spændende og rodede rum, jeg som barn legede i hos mine bedsteforældre; her kan alt ske! Illusionernes paradis. Skævt ophængte billeder, men der er sørme et, der hænger helt lige...: Et stort "billede" af H.C. Andersen.
"Nu skal vi rigtig se eventyr!", tænker jeg "sådan med prinser og prinsesser og den tapre unge mand, der skal ud på en masse prøvelser, før han kan få prinsessen." Altså sådan et sødt lille teaterstykke! Men der tog jeg fejl!

Lige pludselig drøner noget psykedelisk musik ud over os, mens en "dame" i sort og "spirillen" er som forstenet på scenen. Og H.C. Andersen "vågner" af musikken og kravler ud. Gad vide hvor mange, der lod sig "narre" af denne illusion. Jeg var i hvert fald meget tæt på. Flot fundet på! H.C. griber mikrofonen og den første af et bundt ørehængere fylder rummet sammen med en masse katte! Scenen bliver invaderet af katte og 1-2-3 så er de væk! Og H.C. sidder i sin ramme igen.
Endelig finder jeg ud at hvor vi er henne, da jeg hører nogle børn snakke udenfor: "Pas på, trappen er stejl.", "Adr! Der er spindelvæv!", "Ih, hvor er her mørkt". Aha! Vi er på et loft! Hvordan viser man, at man går op af en trappe, hvis der ikke er nogen ? Det var en flot måde at vise det på her.

Ind træder 3 piger i nattøj ude på eventyr! Her har de ikke været før, det er spændende. Men det er nu ikke bare 3 tilfældige piger. De har hver deres historie, som vi får præsenteret i en sang. Her får vi at vide, at det ikke er nemt at være genert (mens Line står og krammer sin bamse tæt ind til sig og er ved at spise mikrofonen). Maria J. får i sin sang fortalt os om, hvor svært det er at være for tyk, så man skal op i dameafdelingen, når man skal have nyt tøj. Louise har et helt andet "problem", hun er forelsket og det er altså heller ikke særlig nemt!
Gennem de her 3 børn møder vi eventyret. H.C. Andersen bliver levende igen og eventyret kan begynde.

Men ligesom i H.C. Andersens eventyr, er der en pointe med alle de historier, vi oplever. Det handler om at tro på sig selv og ikke tro på alle de glamourbilleder omverdenen viser os om hvordan vi skal være. Det får vi nogle fine eksempler på. Skuespillerinden (Sarah), der takker sit publi-kum og er glad på scenen, men ulykkelig bagved. Sarah giver os en flot sang om "Vi har det liv man ønsker sig!". Mannequiner på rad og række giver den i badedragter, mens de synger for os om at være for perfekte.

Der er mere eventyr i luften efter pausen, selvfølgelig hele tiden med en pointe. Stephan synger om at overdrive ("Det går stærkt, når en skrøne bliver til") og det er vel meningen, at man (mest de voksne) skal "komme til" at tænke på historien "Det er ganske vist" - det gjorde jeg i hvert fald.
Vi får eventyret om den flyvende kuffert, hvor Marie V. spiller Frederik, der flyver afsted til slottet og bl.a. får fortalt en flot historie om svovlstik-kerne. Kongen og dronningen (Lærke og Liv) giver den som komikerparret. Men puha, det kan være svært at holde masken, når publikum griner!
Maria som prinsesse og stand in! Det var flot klaret, synes jeg. Senere hører vi Sanni fortælle historien om tinsoldaten til en ellers højlydt snorkende politibetjent. God virkning! En herlig og ret morsom scene, specielt takket være en rad af sekretærer. En flot mimik hos alle. Det der "Pling!" sad bare lige i øjet.

I historien om "Toppen og bolden" spiller Laura pigen, der har mistet sin bold. Hun synger en dejlig og indholdsrig sang om toppen og bolden. Laura har en rigtig god stemme. Det jeg savnede lidt her, var at Laura så noget mere på publikum.

Bagefter læser H.C. "Den uartige dreng" for de 3 piger. Pigerne viser her, at de er gode til at være lyttere. (Det der med at være på scenen uden at sige noget, det er jo faktisk det sværeste). I starten, da Stephan læste op, tænkte jeg, at det har han da ikke øvet sig særlig meget på. Men som historien skred fremad, så han flere og flere gange op, mens han fortalte videre og der blev mere liv i historien!

Til sidst en sang om at se livet lidt ovenfra, hvor alle børnene + H.C. synger. Endnu en ørehænger! "Du mangler et eventyr-sæt det igang" hører vi til sidst og H.C. går tilbage til sin ramme.

Der er sket en stor udvikling med børneholdet. Hurra for det! Der er mere sikkerhed. Og det er jo lidt sjovt, når jeg hører om alt den nervøsitet, der har været bag scenen. Når børnene så træder ind på scenen: Vupti - så kører det! En ting, jeg synes er specielt godt, er den måde børnene viser forskellige sindsstemninger på. Det må I have arbejdet meget med!
Musikken er guld værd - mer' af det!

Tak for en god flyvetur - hvor køber man de toldfri varer?

Marianne