masker Glostrup Amatør Scene

Svend, Knud og Valdemar

Et stykke klassisk Dansk Teater, når det er bedst. Den spændende Handling, som vi ikke skal røbe her, udspiller sig i Danmarkshistorien med Kong Svend Grathe, Kong Knud Magnussen og Kong Valdemar den Store i de alt-dominerende Hovedroller.
Skuespillet er forfattet af Fru Teaterdirektør Ferdinand Piper, et af vor Tids varmeste Teaterpersonligheder. Direktør Piper spiller på overbevisende Vis Hovedrollen, og Fru Direktøren er med sin sublime Sangkunst blændende i Rollen som Prinsesse Astrid. Det er i denne Sæson lykkedes for Teaterhuset "Hesteskoen" at formå det sagnomspundne Piperske Teaterselskab til et Gæstespil i December og Januar Måned.
Udover Hr. Direktør Ferdinand Piper og hans Hustru, fru Adelaide Piper, medvirker den billedskønne Frk. Tea Stjernholm, der igen overbeviser os om sit store Talent. Hr. Arthur Schønemann har i Rollen som Kong Knud nået sin Karrieres Højdepunkt. Endvidere medvirker Hr. Christian Dollerup, der har fået Orlov fra sit Engagement på Bornholm for at spille Biskop Absalon, en Rolle, hvor han når det sublimeste, han kan præstere på en Dansk Scene. Musikken til de skønne Sange er komponeret af store Danske og Udenlandske Komponister, og det er på sæd-vanlig enestående Vis lykkedes det Piperske Teaterselskab at engagere nogle af Tidens bedste Musikere, Hr. P.N. Holm og Hr. L. Andersen til at brillere på smukkeste Måde på Piano og Violin, som de betjener ekvilibristisk og med stor Følelse. Forestillingen, som havde Urpremiere den 3. December 1887, er nu, efter Turné i det ganske Land, igen kommet til Glostrup.
De smukke Dekorationer, som omkranser Skue-spillet er på skønneste Måde malt af den lokale Kunstner, Hr. Lauritz Andersen. Forspild ikke denne enestående Mulighed for en stor Oplevelse. Fortættet Spænding, Dramatik, Sang og Musik.

 

 

Medvirkende : Hr. Ferdinand Piper, Fru. Adelaide Piper, Hr. Arthur Schønemann, Frk. Tea Stjernholm, Hr. Chr. Dollerup.
Ved opretstaaende Klaver : Hr. Per N. Holm
Ved Violinen : Hr. Lauritz Andersen
Dekorationer : Hr. Lauritz Andersen
Teknik : Rune Bolhøj mfl.
Galla Premiere : 4. Deceniber 1994

 

Anmeldelse af:

Svend, Knud og Valdemar.

Det var med største interesse for at få repeteret mine mildest talt noget mangelfulde Danmarkshistorie-kundskaber, at jeg fredag d. 9/12 og søndag d. 11/12 satte mig til rette for at lade mig underholde af det Piperske Teaterselskab, men man har absolut hverken tid eller overskud til at tænke mere over Danmarkshistorien. Da Svend, Knud og Valdemar foregår i et rasende tempo, og der konstant sker noget nyt og uforudsigeligt, er det bare om at holde øjne og ører stive.
Det Piperske Teaterselskab har absolut humoristisk sans og de bemærkninger, der falder "mellem linierne" samt de konstante - mere eller mindre tilsigtede - omskrivninger af teksten giver anledning til utallige latterbrøl fra publikum. Desuden er forestillingen krydret med så mange "specieleffekts"; Jens på lyn, Fru Piper på harpe, flyvende krager og springende elve, at man ganske enkelt må overgive sig til latte-ren.
Mange guddommelige replikker kommer fra scenekanten fra forestillingens hårdt prøvede sufflør, der ikke lader nogen tvivl herske om hans mening om tingene. Ingen nævnt, ingen glemt. Den samlede indsats fra Det Piperske Teaterselskab vidner om, at de medvir-kende minimum har moret sig lige så meget som det publikum, jeg oplevede de to aftener. De må have haft nogle misundelsesværdige prøver.
Den musikalske side var i allerhøjeste grad afstemt forestillingen. Under Hr. Holms dygtige ledelse, Hr. Andersens hjerteskærende violin, og med Jens og Hans Henrik på grydelåg og skeer blev den del fuldendt. Svend, Knud og Valdemar hører måske ikke til den kate-gori af forestillinger, man går hjem og analyserer og filosoferer over, men der skal vel også være plads til underholdning (i ordets bedste forstand), der går ud på andet. Teatret har jo mange facetter, nogle af dem er at more, glæde og fratage folk de daglige be-kymringer. Dette levede Svend, Knud og Valdemar til fulde op til. Man gik hjem som et gladere og "sun-dere" menneske. Tak for et par dejlige aftener, det var en fornøjelse.

Eva Lytje-Hansen